Het Kabinet had beloofd om de plezierjacht aan banden te leggen. Niet voor het eerst, dat deed het in 1996 ook al, en wederom is er niks van de mooie belofte waargemaakt. Integendeel, jagers zijn in hun nopjes met de nieuwe Natuurwet terwijl Natuurorganisaties treuren omdat ze worden gedwongen mee te werken aan het faciliteren van de plezierjacht. Die uitkomst is meer dan teleurstellend en democratisch gezien ronduit raar. Een forse Kamermeerderheid belooft al jaren de jacht in te perken en de jachtlobby, die circa 1% van de bevolking vertegenwoordigt, weet daar iedere keer een stokje voor te steken.

Als dieren-, natuur- en milieuliefhebbers resten er nu nog vier mogelijkheden om de vrijbrief voor de jacht te stoppen.

  1. De Natuurwet moet nog door de Eerste Kamer. De politieke verhoudingen liggen daar heel anders en Senatoren zijn niet gebonden aan het compromis dat VVD en PvdA gemaakt hebben. Klik hier om de Senatoren te mailen om te vragen of ze alsjeblieft tegen de Natuurwet willen stemmen.
  2. De Natuurwet wordt pas in september aan de Senaat voorgelegd. Alle wetten die na 1 juli 2015 van kracht worden vallen onder de wet op het raadgevend referendum. De uitslag van zo’n referendum is niet binden maar het laat zich raden dat de uitkomst van een referendum over plezierjacht niet in het voordeel van jagers uit zal pakken.
  3. Provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Natuurwet. Om te voorkomen dat het debat ook daar verengt tot een jagersfeestje, is er in negen provincies het burgerinitiatief stop de hobbyjacht gestart. Inwoners van provincies Drenthe, Groningen en Gelderland zullen naar verwachting spoedig volgen.
  4. Stichting Dier&Recht sleept de PvdA voor de reclamecodecommissie vanwege de misleidende verkiezingsbeloftes. Dat gaat gepaard met een petitie aan het adres van de Eerste Kamer die u hier kunt tekenen.